UKRAJINA – od igre prestolov do vojne za samostojnost

Razprava dr. Aleš Maver in veleposlanik Bojan Grobovšek
23. maj 2023

Video na voljo na našem YouTube kanalu: https://youtu.be/0dq3QIwmLL8


Uvodna predstavitev govorcev
Marjan Šetinc, predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose.

Razprava Slovenskega društva za mednarodne odnose o knjigi profesorja Aleša Mavra UKRAJINA – OD IGRE PRESTOLOV DO VOJNE ZA SAMOSTOJNOST. Knjigo sta predstavila in komentirala avtor prof dr Aleš Maver in veleposlanik Bojan Grobovšek.

Knjiga, prva izpod peresa slovenskega avtorja, je poglobljen opis zgodovinskega razvoja Ukrajine od prazgodovine do današnjega časa, do vojne, ki poteka na ukrajinskih tleh in ji še ni videti konca. Prof. Maver je, kot beremo na wikipedii politični analitik, zgodovinar, klasični filolog, teolog, publicist, prevajalec in profesor. Profesor za zgodovino starega veka in lektor za latinščino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter profesor latinščine in teologije pri katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo na Teološki fakulteti. Dejaven je tudi kot prevajalec, pisec člankov in kolumnist časopisa Dnevnik ter politični komentator portala Planet Siol.net. Je odgovorni urednik revije Tretji dan in odgovorni urednik ter kolumnist spletnega magazina Časnik.

Njegov opus obsega preko dvesto samostojnih del, prevodov in znanstvenih člankov. Sodeluje tudi pri Zboru za republiko.

Veleposlanika Bojana Grobovška, zaslužnega predsednika SDMO, v našem društvu dobro poznamo, bil je veleposlanik na Poljskem, v Argentini in Švici, pred tem pa zunanjepolitični komentator za slovenske medije. Bojan Grobovšek je tudi avtor več knjig, naj omenim dve odmevni, Zakaj Slovenija ni Švica in Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet…