Slovensko društvo za mednarodne odnose – SDMO –  je bilo ustanovljeno aprila 1991, da bi se na svoj način vključilo v skupna prizadevanja za čimprejšnjo mednarodno uveljavitev Republike Slovenije. Na pobudo staroste slovenske diplomacije Rudija Čačinoviča, diplomata in veleposlanika (roj. 1914, umrl 2008), so se v društvu zbrali številni strokovnjaki na področju mednarodnih odnosov, diplomati, zunanjepolitični novinarji, gospodarstveniki ter univerzitetni profesorji.

Poslanstvo društva

Društvo organizira predavanja, razprave ter srečanja z domačimi kot tudi tujimi strokovnjaki na področju mednarodne politike in mednarodnih odnosovUdeleženci se seznanjajo z dogodki in procesi, ki so pomembni za razumevanje dogajanj v svetu, ki je vse bolj povezan in prepleten. Zato so ti procesi velikokrat odvisni tudi od  zunanjepolitičnega delovanja posameznih držav, predvsem velikih sil.

Poslanstvo društva je tudi čim večja odprtost Slovenije v svet. Vabila na dogodke, ki občasno potekajo tudi v sodelovanju z drugimi društvi in organizacijami, so posredovana več sto naslovnikom, ki vabila lahko posredujejo naprej. Sicer pa so vabljeni na naše dogodke tudi vsi, ki posebnega vabila nanje niso prejeli.

Čim večja odprtost Slovenije v svet je predpogoj za njeno uspešnost in njen vpliv. Na dogodkih, ki jih društvo organizira, se pogosto krešejo različna mnenja in stališča, kar bogati razprave. Vsak obiskovalec spletne strani in dogodkov društva je vabljen, da izrazi svoje mnenje in stališče. Društvo je odprto za predloge in sugestije o dogajanjih v svetu in še posebej v EU.

Delovanje društva

SDMO ima od julija 2020 svoj sedež na Linhartovi 13 v Ljubljani in mesečno ali dvomesečno prireja razprave/predavanja s področja mednarodnih odnosov. Gostje društva so uveljavljeni strokovnjaki, diplomati, profesorji, politiki, poznavalci posameznih področij v mednarodnem prostoru, v mednarodnih odnosih. Razprave se praviloma odvijajo v konferenčni dvorani na Linhartovi 13 v Ljubljani, kjer je tudi sedež društva. Posameznih predavanj/razprav se udeležujejo člani in članice ter drugi ugledni gostje. Udeležba na razpravah je sorazmerna z aktualnostjo obravnavane tematike.

Kot gostje društva so do sedaj nastopile tudi vidne osebnosti iz držav, s katerimi Republika Slovenija razvija dobro sodelovanje: tudi predsedniki držav, predsedniki parlamentov, zunanji ministri, veleposlaniki in mnoge druge ugledne osebnosti.

• S svojim delovanjem želi društvo prispevati k negovanju odprtega mednarodnega dialoga tudi tam, kjer slovenska država sama, iz takšnega ali drugačnega razloga, ni dovolj prisotna.
  • Društvo na svoje dogodke in razprave vabi najvidnejše predstavnice in predstavnike slovenskega političnega življenja, univerz, SAZU, strokovnih društev, Gospodarske zbornice, urednike in poročevalce osrednjih medijev ter slovenske in tuje diplomate.
  • Društvo si je na svojem področju v zadnjih letih uspelo ustvariti ugleden avditorij v slovenskem prostoru.
  • Kot stanovsko združenje članov in članic, podobnih interesov in poklicev, društvo razvija solidarnost, kolegialnost ter profesionalno etiko (esprit de corps), skozi kulturo konstruktivnega dialoga in spoštovanja različnih mnenj in stališč udeležencev razprav.

Posnetki razprav in uvodnih besed/prispevkov so od leta 2019 dostopni na tej spletni strani (www.sdmo-drustvo.si).

Status SDMO

SDMO je neodvisna, neprofitna, nadstrankarska organizacija s statusom društva v javnem interesu. Financira se s članarinami, sredstvi, ki jih Ministrstvo za zunanje zadeve namenja nevladnim organizacijam, prispevki posameznikov in donacijami.

Podpora društvu

Če vas zanimajo vsebine in razprave Slovenskega društva za mednarodne odnose ali pa delujete v mednarodnem prostoru, lahko to storite z včlanitvijo (na info@sdmo-drustvo.si) ali pa z donacijo na račun društva.

Vsak prispevek šteje.

TRR SDMO:
NOVA LJUBLJANSKA BANKA
SI56 0201-0025-3391-805

SDMO, Linhartova 13, 1000 Ljubljana, Slovenija

Kdo smo?

Slovensko društvo za mednarodne odnose je bilo ustanovljeno v aprilu 1991, da bi se na svoj način vključilo v skupna prizadevanja za čimprejšnjo mednarodno uveljavitev suverene Republike Slovenije. Na pobudo staroste slovenske diplomacije veleposlanika Rudija Čačinoviča, so se v društvu zbrali številni strokovnjaki na področju mednarodnih odnosov, diplomati, zunanjepolitični novinarji, gospodarstveniki ter univerzitetni profesorji.

MAG. MARJAN ŠETINC
Predsednik, član predsedstva

BOJAN BREZIGAR
Podpredsednik, član predsedstva