Omizje z Bogdanom Šalejem o Braziliji

Pogovor O BRAZILIJI z Bogdanom Šalejem
27. junij 2023

Video na voljo na našem YouTube kanalu: https://youtu.be/paKegMDm7Yw


Uvod
Marjan Šetinc

Obisk dr. Bogdana Šaleja v Sloveniji, brazilskega Slovenca ali slovenskega Brazilca, uspešnega poslovneža v Braziliji, odlično povezanega z brazilskim gospodarskim in političnim svetom, je bila odlična priložnost za razpravo o Brazilji (in Južni Ameriki) in njeni vlogi v svetu. Z njim so se pogovarjali nekdanji veleposlnik v Braziliji Bojan Grobovšek (nerezidenčni), nekdanja veleposlanica v Braziliji Milena Šmit in častni konzul republike Čile v Sloveniji Matjaž Medvešček, vsi povezani z Brazilijo oz. Južno Ameriko, pogovor pa je uvedel in vodil veleposlanik Marjan Šetinc, predsednik SDMO.

Kakšno je poznavanje oziroma seznanjanje slovenske javnosti z dogajanji v Južni Ameriki in posebej Braziliji?
Spletni portal RTV MMC je v zadnjih štirih mesecih objavil pod kategorijo S. in J. Amerika več kot 200 člankov povezanih s S. in J. Ameriko, med temi so le trije, ki v celoti zadevajo Brazilijo, nekaj člankov je povezanih z Mehiko in srednjeameriškimi in drugimi južnoameriškimi državami, približno 180 pa z ZDA. Članek Toneta Hočevarja v Delu, 26.6.2023, je eden redkih, ki slovenski javnosti nekaj pove o današnji Braziliji oz. njeni notranji in zunanji politiki. O Braziliji se piše oz se je pisalo, ko gre za senzacije, veliko povezanih z nekdanjim predsednikom Bolsonarom, ko je podcenjeval nevarnost epidemije covida, podcenjeval krčenje amazonskih gozdov, piše se tudi o naravnih ujmah pa aferah Neimarja… Tu pa tam pa še kakšna športna novica o brazilskem nogometu ali odbojki, kot ”slučajno” so 24.6.2023, dva dni pred tem pogovorom, slovenski odbojkarji v Ligi narodov v Orleansu doživeli poraz z Brazilijo, ki je bila s 3:1 v nizih boljša.

Vsi, ki bolj podrobno spremljamo mednarodne odnose smo v zadnjem obdobju lahko spremljali veliko mednarodno aktivnost predsednika Lule, vse od Washingtona do Shanghaja. V Shanghaju je prisostvoval postavitvi Dilme Rouseff, nekdanje brazilske predsednice za predsednico New Development Bank oz. BRICS banke za drugo polovico brazilskega petletnega mandata –Brazilija obilno koristi kredite te banke.Skupnost držav BRICS (Brazilija, Ruska federacija, Indija, Kitajska in Južna Afrika) pomeni 1/3 svetovnega GDP in več kot 3 mld svetovnega prebivalstva.

Amazonski gozdovi so pljuča sveta, o tem je bilo doslej že veliko povedanega, predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je ob izvolitvi zagotovil, da bo Brazilija ustavila krčenje pragozda in zaščitila domorodska ljudstva, ki jim se manjša življenjski prostor… kot smo pred nedavnim videli je prišlo do razglasitve ozemeljske ”avtonomije” staroselskega ljudstva Yanomami.

Brazilija je nedvomno pomembna igralka v mednarodnem prostoru, to poskuša predsednik Lula okrepiti ob ohranitvi brazilske non-interference politike, politike nevmešavanja, kritike je doživel, še posebej, ker ni neposredno obsodil RF. Kako vse to izgleda s pogledom iz Brazilije? Postaja Brazilija resna igralka v mednarodnih odnosih, kje je teža Brazilije?