Srbija v primežu

6. marec 2023

Video na voljo na našem YouTube kanalu:

 


Uvodna beseda
Marjan Šetinc

O Srbiji slišimo veliko, Aleksander Vučić, srbski predsednik je pogosto na naših zaslonih in medijih, Kosovo, približevanje EU, odnosi s HR, odnosi z RF, Kitajsko, država skozi katero se gibljejo množice migrantov na poti proti EU, dobri odnosi z Orbanom, mini Shengen pa še kaj.

Jugoslavija je bila, po 2. svetovni vojni, zagotovilo stabilnosti na Balkanu. S koncem hladne vojne je Jugoslavija izgubila ta smisel. Dezintegracija se je začela, ko so bili izčrpani dotedanji motivi za ohranitev skupne države. Verjetno bi vse izgledalo drugače, če bi Jugoslavija postala članica EU, ta možnost se je kazala v 80-tih letih 20. stoletja. Kakorkoli že, vse države nastale na ozemlju Jugoslavije, torej ves Balkan, ki še ni v EU, vidi svojo prihodnost v EU. Ta proces pa ne gre gladko za nobeno od teh držav, vse se soočajo s politično realnostjo, tako notranjo kot zunanjo, ki se vsakodnevno spreminja in določa nove razmisleke in prilagoditve. Na tem območju se, kot lahko vsakodnevno spremljamo, soočajo interesi globalnih igralcev, od EU, Ruske federacije, Kitajske, ZDA, Turčije…pa še koga (NATO, Nemčija, Italija…).

V primežu skrajno zapletene politične realnosti se je v zadnjem obdobju znašla prav Srbija, največja med balkanskimi aspirantkami za EU. S podporo Ukrajini v vojni z RF se je spremenila in poenotila strateška usmerjenost EU in prišla v konflikt s strateškim prijateljem Srbije – Rusko federacijo. Srbija se ne ukvarja s pogajanji o 23. poglavjih acquija, o tem nihče več ne govori, vsaj nič ne slišimo – to je le manj pomembna formalnost, pogajati se mora s Kosovim, ki ga ne priznava, EU od nje zahteva razrešitev konfliktnih vprašanj, če želi v EU… Torej, Srbija se je znašla v primežu, ko se bo morda morala odreči zgodovinskemu prijatelju Rusiji, če hoče biti prijateljica z EU in Zahodom… kaj bo izbrala? Kakšni politični argumenti bodo prevladali, ali bo prevladala ekonomska računica ali pa kaj nepredvidljivega?

O teh vprašanjih in stanju v katerem se je znašla Srbija je govorila/razpravljala Janja Klasinc.