Predstavitvi TRILOGIJE Milana Jazbeca

6. marec 2023

Video na voljo na našem YouTube kanalu:

 


Uvodna beseda
Marjan Šetinc

Razprava Slovenskega društva za mednarodne odnose o knjigi, obsežnem delu, naslovljena TRILOGIJA, ki v treh zvezkih zajema ”Znanstveno misel in publicistično delo Milana Jazbeca”!Veleposlanik Milan Jazbec je profesor, pisatelj, politik, kronist in še kaj… veleposlanik v Turčiji 2010-2015 in Severni Makedoniji 2016-2020, sicer pa v diplomatski službi vse od leta 1987, še v Beogradu, v Zveznem sekretariatu za zunanje zadeve, od 1991 pa v slovenski zunanji službi…

Zbirka TRILOGIJA sestoji iz treh delov ločenih po obdobjih, nastala je skozi avtorjevo bogato diplomatsko kariero.
Zbirka je odličen vir in opis obdobij in dogajanj ter osebnih izkušenj v diplomatskem svetu, mednarodnih odnosih, s poudarkom na Sloveniji v mednarodnem prostoru, v obdobju 35 letne diplomatske kariere. Lahko bi rekli – zanimiva kronologija dogajanj tega časovnega obdobja. Vsaka knjiga ima svoj naslov in obdobje, ki ga zajema, prva Diplomacija v prizmi: Izbrani članki 1990-2021, druga Dan je vsak na novo stkan: Izbrani eseji in spremne besede 1990-2021in tretja Varnost, obramba in Slovenija: Izbrani prispevki 2001-2021.

”Trilogija” je izšla v zbirki inštituta IFIMES (Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije).

Veleposlanica Sabina R. Stadler, vodja Službe za strateške študije in analize, je predstavila avtorja, refleksije na vsebino in posamezna obdobja Trilogije pa je predstavil avtor, veleposlanik Milan Jazbec.