Sedem let na prepihu 2014-2021

14. oktober  2021 – predstavitev knjige mag. Mirka Ciglerja: Sedem let na prepihu 2014-2021moderator Miran Lesjak, glavni urednik Dnevnika, uvodne besede VP Peter Toš, Maruša Mavsar (založba Neviodunum)


Uvodna beseda VP Marjan Šetinc

Mag. Mirko Cigler, član predsedstva SDMO, redno objavlja v OBJEKTIVU (sobotni prilogi Dnevnika) prispevke o aktualnih domačih in mednarodno političnih dogajanjih. Prispevki v knjigi so kronologija dogajanj doma in v svetu od 2014 do 2021 in na svoj način priročnik o mednarodnopolitičnem dogajanju v zadnjih sedmih letih.

Mirko Cigler je pazljiv in kritičen opazovalec dogajanj v svetu in doma, kar z izjemno spretnosjo tudi predstavlja širši javnosti v svojih prispevkih v Objektivu in na različnih forumih in sedaj še v knjigi: Sedem let na prepihu (2014-2021).

V zadnjih nekaj letih je Mirko Cigler kar nekajkrat govoril tudi v okviruSDMO, skoraj natančno pred letom dni, skupaj z VP Romanom Kirnom o ZDA tik pred volitvami, letos pa v skupni razpravi SDMO in PISM (Poljski inštitut za mednarodne zadeve) 13.5.2021– EU v spreminjajočem se svetu ”EU IN THE CHANGING WORLD – Perspectives from Poland and Slovenia”. Oboje je objavljeno tudi na spletni strani SDMO.

Mirko Cigler je takoj po končanem študiju na Vojaški akademiji KoV v Beogradu (1974) pričel svojo diplomatsko kariero, najprej v diplomatskih vojaških vlogah in kasneje v vlogah povezanih z varnostno politiko in geopolitiko na sploh. Njegova diplomatska kariera se je pričela v Pekingu in zaključila v Bruslju. Ta diplomatska kariera je nedvomno pomagala izostriti njegov vpogled v mednarodna dogajanja, ki pa se brez izjemnega talenta za pisanje ne bi mogel preliti v pričujočo knjigo… 

Analize Mirka Ciglerja (velikokrat v obliki vprašanj in odgovorov) nas, ko jih prebiramo, opozorijo na dogajanja doma in v svetu, ki bi jih morda spregledali, pa o njih ne razmišljali poglobljeno in umeščeno v širši, lahko rečem, geopolitični okvir. Zato je knjiga pred nami, na nek način, tudi referenčna knjiga dogajanj v mednarodnem in domačem zunanjepolitičnem prostoru, ki bo nedvomno prišla prav proučevalcem obdobja, ki ga zajema.

O knjigi in o tem kako je prišlo do sodelovanja Mirka Ciglerja z Objektivom, ki zajema že dolgo sedemletno obdobje, sta govorila: avtor knjige in Miran Lesjak, glavni urednik Dnevnika….