SAVDSKA ARABIJA-VARNOSTNI, RELIGIJSKI IN EKONOMSKI VIDIKI

Uvodna beseda veleposlanika Bojana GROBOVŠKA v predavanje dr. Primoža ŠTERBENCA ”SAVDSKA ARABIJA – VARNOSTNI, RELIGIJSKI IN EKONOMSKI VIDIK” (12. november 2019)

Še do nedavnega se je v zvezi s Savdsko Arabijo praviloma uporabljalo  naslednji stereotipni opis: Z nafto izredno bogata  avtoritarna kraljevina, ki je varuhinja za muslimane najbolj svetih mest Meke in Medine, in ki je poleg nafte izvoznica muslimanskega, najbolj konkretno sunitskega fundamentalizma ter je bila in je na Bližnjem vzhodu  tradicionalna zaveznica še posebej ZDA.

Savdska Arabija oziroma njen avtoritarni, diktatorski režim je tudi primer za dvojna merila, ki obstajajo v mednarodni skupnosti, ko gre za varnostne in gospodarske interese posameznih držav. Ve se o množičnih kršitvah človekovih pravic v Savdski Arabiji, toda reakcije Zahoda na to so bile in so medle. Pred letom dni so vsi mediji po svetu informirali o tem, da so oktobra lani na savdskem konzulatu v Istanbulu, savdski agenti savdskega novinarja Džamala Hašodžija najprej zadavili, nato pa so njegovo truplo razsekali. Zelo, zelo je težko je verjeti, da bi  do tega umora prišlo brez vednosti in/ali ukaza vrha savdske oblasti. Tri tedne po omenjenem dogodku, so savdske oblasti pod pritiskom mednarodne javnosti celo priznale, da je do tega umora prišlo. Savdski agenti naj bi ravnali po ukazih nekaterih nadrejenih v obveščevalni službi, vrh savdskega režima pa da o tem naj bi bil  obveščen, so bile uradne reakcije iz saudske prestolnice Riada. Reakcije mednarodne skupnosti in s tem Zahoda, ki sicer zna poseči po gospodarskih in drugih sankcijah, ko gre za kršitev človekovih pravic s strani Zahodu neljubih režimov, so bile tudi tokrat samo deklarativne narave.

Savdska Arabija je pač zvesta ameriška zaveznica ZDA proti Iranu. 2015  so vojaško intervencijo Savdske Arabije v Jemenu  podprli ZDA in Združeno kraljestvo. Vojna v Jemnu še vedno traja, število žrtev se iz dneva v dan veča, tam je humanitarna katastrofa.

Je Savdska Arabija regionalna sila na Bližnjem Vzhodu, ki zaradi svoje pomembnosti za ZDA postala malodane nedotakljiva ?,  je le eno od vprašanj, ki se samo po sebi postavlja. Ali pa je fundamentalistični, avtoritarni režim v Savdski Arabiji bolj krhek kot je videti ?

Tudi o tem nam bo v okviru predavanja z naslovom Savdska Arabija: varnostni, religijski in ekonomski vidik, govoril dr. Primož Šterbenc, docent na Primorski univerzi. Dr. Šterbenc je že bil gost SDMO, v januarju 2018 je predaval o Palestini (”KAKO RAZUMETI PROBLEM PALESTINE?”). Predvsem pa je v Sloveniji in ne samo v Sloveniji priznan ekspert za Bližnji vzhod.