NEMŠKE ZVEZNE VOLITVE – nekaj razmišljanj

VP Bojan Grobovšek, 15. september 2021

Povezava na Youtube.


Uvod in predstavitev VP Marjan Šetinc

Razprava Slovenskega društva za mednarodne odnose je bila namenjena razčlenitvi in razumevanju razmer v Nemčiji tik pred parlamentarnimi volitvami. 

O tem, kaj se obeta 26.9.2021 in kako razmišljajo Nemci, je govoril poznavalec in spremljevalec nemške politične scene VP Bojan Grobovšek, zaslužni predsednik SDMO, veleposlanik na Poljskem, v Argentini in Švici, pred tem pa zunanjepolitični komentator za slovenske medije…

V septembru bodo volitve v dveh najštevilčnejših evropskih državah, najprej parlamentarne volitve v Rusiji, od 17.9. do 19.9.2021, teden dni za tem pa volitve v Nemčiji. O volitvah v Rusiji, ki morda lahko nekoliko spremenijo razmerja strank v Dumi, se zaenkrat malo piše. Morda je zadnji obisk nemške kanclerke Angele Merkel pri Vladimirju Putinu  (20.8.2021) z zahtevo, da izpustijo Navalnega iz zapora, ohrabril in spodbudil rusko opozicijo, da se izkaže na bližnjih volitvah. O tem bomo špekulirali v naslednjem tednu. 

Brez večjega utemeljevanja lahko ugotovimo, da je  Nemčija najpomembnejša politično ekonomska igralka, ne le v EU, temveč tudi širše, saj je po svoji ekonomski moči, merjeno nominalno in v PPP (kupni moči na prebivalca) GDP, peta ekonomija sveta. Nemčija predstavlja 22,67% BDP Evropske unije, ki ga IMF za 2021 ocenjuje na 20.918 milijard USD. Nemčija predstavlja  8,43% (357022 km2) površine EU in 18,54% prebivalstva EU. Za primerjavo Slovenija predstavlja 0,48% površine, 0,47% prebivalstva in 0,41%  BDP EU (Slovenija je v YU predstavljala 8% prebivalstva in 8% površine nekdanje države in več kot 20% BDP).  Kakorkoli že, Nemčija je ”Power House EU”, je gonilna sila EU, zato je stabilnost Nemčije tudi stabilnost EU.

Kljub ”evro-atlantskemu zavezništvu” so ZDA, pod Donaldom Trumpom, v Nemčiji prepoznale ekonomsko konkurentko, ki ogroža ameriške interese (podobno je Trump nastopil do Francije, Kitajske…). Amerika je uvedla carine na nemške avtomobile in s sankcijami podjetij, ki so gradila  plinovod Severni tok 2, preprečevala njegovo izgradnjo. Oboje je za Nemčijo tako pomembno, da ni popustila, avtomobilski izvoz in zagotovljen plin (mimogrede, GAZPROM  je sponzor t.j. financer nekaj nemških nogometnih klubov), oboje je povezano z velikimi nemškimi interesi v EU in na vzhodu, da se ni uklonila ameriškim izsiljevanjem. 

(Toda zakaj Amerika ohranja svoje vojaške sile v Nemčiji ?(Trump je že ukazal zmanjšanje, Biden pa preklical) – gre morda za ostalino ”hladne vojne” – ali le grožnja Rusiji? ZDA ponovno v Nemčiji nameščajo raketne sisteme srednjega dometa, krepijo svojo prisotnost, J. Biden je za to nalogo pozval generala, ki je že nekoč skrbel za te sisteme? Je ameriška vojska na nemškem ozemlju garant nemške stabilnosti? Le Levica (Die Linke) ima v programu izstop iz NATA. Po afganistanski avanturi (sledenju Evropske unije Ameriki in NATO), so vse glasnejši zagovorniki vzpostavitve evropske varnostne strukture.

Gospodarsko močna Nemčija pomeni tudi gospodarsko močno EU, in stabilna Nemčija je gospodarsko močna. Po dolgi vladavini črno-rdeče koalicije in kanclerke Angele Merkel se mnogi sprašujejo, kaj bodo prinesle volitve čez 11 dni? Pravzaprav se analitiki sprašujejo kako zagotoviti oz. kdo bo najbolje zagotovil nadaljevanje oz. nasledstvo v vodenju države, nadaljevanje nasledstva vladavine Angele Merkel, ki se je izkazalo kot uspešno. Velika koalicija, zmerna desnica CDU/CSU in zmerna SPD sta učinkovito vodili/vodita državo in se  ne gresta strankarske politike, ki bi Nemčijo polariziralo in morda celo potegnila v ekstremizem. Sedanja vladna koalicija, je pravzaprav, koalicija narodne enotnosti.

V zadnjih treh desetletjih, še posebej v zadnjih letih se je močno okrepilo gibanje ”zelenih”, ki nastopajo s poudarjeno zeleno agendo. Zeleni so postali stranka, tako so pokazale nekatere deželne volitve in v zadnjem letu tudi javnomnenjske sondaže na zvezni ravni, ki spreminja dosedanjo, 16-letno črno-rdečo ”idilo”. Javno mnenje v Nemčiji trenutno daje prednost socialdemokratom, ker pa nobena stranka ne bo mogla sama sestaviti vlade, se ta trenutek odpirajo razne možnosti za sestavo prihodnje koalicije? Ali se bo javno mnenje prelilo tudi v rezultate volitev, ne vemo? Kombiniran volilni sistem lahko prinese tudi presenečenje? 

Torej, kako razmišljajo Nemci, s kakšnimi izzivi se sooča najpomembnejša država v EU?