AFGANISTAN – UMIK ZDA IN NATO, KAJ PA SEDAJ? 

Srečko Zajc
26. maj 2021
 
Uvod veleposlanik Marjan Šetinc

Srečka Zajca pozdravljamo v našem društvu ponovno po nekaj letih,  v Afganistanu je preživel precej časa in spoznal tamkajšnje razmere ”od znotraj”, preden mu predam besedo pa nekaj uvodnih besed in podatkov o Afganistanu.

Na Euronews je bil pred nekaj dnevi predstavljen Wakhan Corridor (okoli 350 km dolg in od 15 do 65km širok koridor/ozemlje, ki deli Pamir od Hindokuša), kot eno najbolj osupljivih območij na svetu, ki ga turistični tokovi še niso odkrili (tudi zaradi dolgotrajne vojne), gre za izjemno oddaljeno in osamljeno dolino na skrajnem severovzhodu Afganistana, ki na severu meji na Tadžikistan, na južni strani pa na Pakistan in Kašmir, na skrajnem vzhodu pa na Sinkijang/Kitajsko, do do Kašgarja je kakšnih 300 km. Večina koridorja je naravni rezervat, toda ne glede na to, skozi dolino bo kmalu speljana ena glavnih prometnih žil iz Kitajske v Afganistan, kot kaže bodo že kmalu po tej dolini zahrumeli bagerji, ki bodo dolino za zmeraj spremenili in posegli v eno zadnjih nedotaknjenih območij na svetu. Tu živijo še zadnji pravi kyrgiški nomadi. Vse to se bo kmalu spremenilo. 

 Z odhodom tujih čet iz Afganistana se ne bo spremenila le ta dolina, glede na strateški položaj Afganistana, se bo verjetno spremenilo še marsikaj, o tem nam bo več povedal današnji gost, pred tem pa še nekaj besed o Afganistanu.

 Meje današnjega Afganistana so dediščina britanskega imperija, predvsem meja med Afganistanom in Pakistanom, t.i. Durandova Linija 2,640-kilometrska (1,640-mile) meja med Afghanistanom in Pakistanom, sporazum o tej meji je bil podpisan v Rawalpindiju 8.8.1919 (Trety of Rawalpindi)

Šlo je za razmejitev med Afganistanom in tedanjo Indijo, Britanci so si, po treh vojnah z Afganistanom (od začetka 19 stoletja), želeli zagotoviti varno mejo, to so dosegli po več porazih in zmagah (odvisno od pogleda). Ta meja pa je presekala območje kjer živi paštunska etnična skupnost, v preteklosti so jih imenovali Afganistanci. Danes jih živi v Pakistanu  42,590,516 (2020) in Afganistanu 15,390,402 (2020), torej vsaj 2,5x manj kot v Pakistanu, toda15 milijonov Paštunov v Afganistanu predstavlja več kot 40% od cca 32,7mio prebivalcev (ocena Britannice 2020). 42,5 mio Paštunov v Pakistanu pa predstavlja le nekaj manj kot 20% celotnega prebivalstva.

Afganistan ima 652.000km2, 32,7 mio prebivalcevPakistan pa 882.000 km2 in 217mio prebivalcev. V Pakistanu govorijo Urdu in angleško, ki sta uradna jezika, pašto pa ima le status regionalnega jezika. Uradna jezika v Afganistanu sta Pašto in Dari (afganistanska perzijščina).

Afganistan oporeka mejo s Pakistanom, namreč po njihovi interpretaciji, ki jo sedaj Pakistan obdaja z bodečo žico, ker je ta bila, kot dokazuje Afganistan, kolonialno zarisana leta 1893 le za 100 let. Pakistan jo jemlje za trajno. Poroznost meje, še posebej, ker deli (je delila) isto etnično skupnost, ki skupno šteje skoraj 60 milijonov ljudi, je omogoča(-la) vdore iz ene države v drugo, kritje za Talibane, predvsem pa izvoz in transport opija, Afganistan ga proizvede od 80-90% na svetu – 45% ga gre v svet prek Pakistana. Tako se je Pakistan odločil obdati celotno mejo z zastrašujočo žično ograjo, ocenjeno na 500milijonov $, ta je že končana skoraj v celotni dolžini 2640km s tem, da bo imela le 16 uradnih prehodov…

 Afganistan je imel v svoji zgodovini le malo obdobij miru, morda je bil cilj kolonialnih sil zaradi svoje centarlne lege, tu so se križali interesi kolonialnih sil, zato se je tu ohranila samozaščitna zavest, ob katero so trčili vsi, ki so si poskušali Afganistan podrediti. Vsi so se slej kot prej umaknili.

 Po skoraj 20 letih vojne, oborožene intervencije, ZDA in zveza Nato uradno umikta svoje zadnje vojake iz Afganistana. Okoli 9600 vojakov iz skupno 36 držav, ki sodelujejo v Natovi operaciji Odločna podpora, bo državo zapustilo do 11. septembra. Kakšna simbolika. Naši so se že vrnili.

 Če se vrnem na začetek mojega razmišljanja, komu”zavezniki” prepuščajo/ prepuščamo Afganistan? Ali je mogoče špekulirati o prihodnosti Afganistana? Bo ostal kakšen pečat po odhodu? (Razen rjavečega železja uničene vojaške opreme (kot v filmu Charlie Wilson’s War)? Bodo Paštuni še vladali v Afganistanu? Kje so v tej novi situaciji Talibi? Vprašanj, ki se po umiku in ”porazu” zavezniških sil postavljajo, je veliko, verjamem, da bo naš današnji govornik nakazal kaj se Afganistanu obeta v bližnji prihodnosti.