KAJ SE NAM OBETA NA BLIŽNJIH FRANCOSKIH VOLITVAH?

31. marec 2022
Video na voljo na našem YouTube kanalu:


31. marca 2022 je bila razprava KAJ SE NAM OBETA NA BLIŽNJIH FRANCOSKIH VOLITVAH. Panelista veleposlanika dr. Jožef Kunič in dr. Janez Šumrada. Prvi krog volitev 10. aprila, drugi krog pa 14 dni kasneje. Glede na pomembnost Francije za EU in širše, še posebej v trenutnih razmerah, je izjemno pomembno kam se bo Francija nagnila. Uvod v razpravo VP Marjan Šetinc.
Uvod v razpravo Marjan Šetinc, predsednik SDMO
Francija je ob Nemčiji nedvomno najpomembnejši steber EU, zato je ključno tako za Francijo kot EU, kdo Francijo vodi. V predsedniški republiki, kot je Francija,  je politika države v veliki meri odvisna od samega predsednika. Zato lahko iz stališč kandidatov v predvolilni kampanji sklepamo na to kam bi šla Francija v primeru zmage katerega izmed kandidatov. Zdi se, da je v prvem krogu boj za zmago odločen, ta izgleda je oddana sedanjemu predsedniku Emanuelu Macronu, bolj bo zanimiv boj za izzivalca/izzivalko v drugem krogu. Čeprav naj bi bila izzivalka Marine Le Pen v najboljšem položaju, precej dobro kaže tudi Jean-Luc Melenchonu. Slednji morda lahko pridobi nekaj odstotkov volivcev na račun taktičnega glasovanja, predvsem na račun kandidatov na levem polu in dobro usmerjene kritike Macrona in Le Penove.

V prvem krogu se bo pomerilo 12 kandidatov in kandidatk, 4 ženske in 12 moških. Postati kandidat ali kandidatka zahteva 500 podpisov podpore oseb nosilcev javnih funkcij, to so poslanci, senatorji, evropski poslanci, župani in predsedniki lokalnih organov, svetniki iz Pariza in Lyona, kot tudi svetniki v regijah in departmajih, gre za približno 42000 oseb, izkušnje kažejo, da največ podpisov dajejo župani. Odkar so podpisniki javno objavljeni je med podpisniki več previdnosti in kontrole, zato imajo kandidati kar precej težav, da podpise zberejo. Ta sistem je seveda napisan na kožo etabliranim strankam, ki so s tem sistemom močno privilegirane. 

11 kandidatk in kandidatov bo tokrat poskušalo detronirati predsednika Macrona, ki je v svojem 5-letnem mandatu imel kar nekaj težkih izzivov. Med večje šteje, da je uspel nekako pomiriti, odgovornost Francije za genocid v Ruandi, podobno tudi poboje v Alžiriji, uspel je z vračanjem umetnin v Benin…pomiril je rumene jopiče, dosegel visoko precepljenost…razen na Guadalupe…in še kaj.

V zunanji politiki se je solidariziral z mnogimi ameriškimi potezami, kljub carinam, ki jih je na francoska vina in sire uvedel Trump. Angažiral se je pri reševanju libanonske krize, sklepal vojaške posle, nenazadnje je za 1md evrov prodal letala mirage Hrvaški… sklenil obrambni sporazum z Grčijo…. 

Francija je gospodarska velesila, airbusi so (bili doslej) edina konkurenca boeingom…izjemna  avtomobilska industrija in vino, siri, parfumi… Francija je tretja  izvoznica orožja v svetu z 11% svetovnega izvoza (prve so ZDA 39%, RF 19%, China 4,6%, Nemčija 4,5%), celotna EU pa 24%…)…

Je pa Macron v tem mandatu doživel tudi poraz pri prodaji podmornic Avstraliji, kar je poslabšalo odnose z ZDA, ni uspel s svojimi diplomatskimi posegi v Kijevu in Moskvi, ni mu uspelo preprečiti napada Rusije na Ukrajino…

Predsednik Macron se je v svojem petletnem vodenju Francije dokazal kot ključni člen pri vodenju EU, odlično je sodeloval z Angelo Merkel. V vlogi predsedujočega svetu EU je njegova vloga še posebej pomembna, kar se kaže tudi v sedanji ukrajinski krizi.

Protikandidati napadajo Macrona z vseh strani, kljub temu, da je njegova priljubljenost manj kot 50 odstotna, pa mu Francozi in Francozinje dajejo največ možnosti za uspeh.

Prvi krog predsedniških volitev v Franciji bo čez 10 dni, zdi se, da bo predsednik Macron brez težav premagal tekmece, ali res? Predsedniške volitve so tudi precej dobra napoved za izid parlamentarnih volitev, ki bodo potekale 12. junija prvi krog in 19. junija drugi krog. Torej kaj se nam obeta, kaj lahko pričakujemo 10. marca? 
Panelista dr Kunič, veleposlanik v Parizu od 1997-2001, v času predsednika Jacquesa Chiraca in dr. Janez Šumrada, veleposlanik v Parizu od 2007-2011 v času predsednika Sarkozyja. Video posnetek.