IZREDNE VOLITVE V ITALIJI, DESNICA NA POHODU?

15. september 2022
Video na voljo na našem YouTube kanalu:

Uvodna beseda Marjan Šetinc

Spoštovane ekscelence, dame in gospodje, lepo pozdravljeni na današnji razpravi posvečeni, kot piše v vabilu, izrednim volitvam v Italiji in verjetni prepričljivi zmagi desnice. Toplo pozdravljam današnjega panelista tržaškega Slovenca Bojana Brezigarjapolitologa, novinarja in publicista, nekdanjega svetnika v deželnem svetu FJK, nekdanjega župana in glavnega urednika Primorskega dnevnika, člana evropskih manjšinjskih združenj in nenazadnje podpredsednika SDMO. Bojan Brezigar je odličen poznavalec in anlitik političnih razmer v Italiji, ki jih spremlja že dolga leta in piše o njih v različnih medijih.

Uvod v razpravo bom predstavil Marjan Šetinc, predsednik SDMO.

Zgledalo je, da je z Draghijem Italija naredila velik pozitiven korak proč od zdrah in strankarskih preigravanj k bolj sporazumnemu reševanju razmer v Italiji. Ta epizoda, ki bi lahko bila zgled ”strankarski demokraciji” tudi drugod po Evropi, je mimo. Čez 10 dni, 25. septembra, bodo v Italiji izredne parlamentarne volitve. Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago desnim strankam, največ skrajno desni stranki Bratje Italije (Fratelli d’Italia) 25%, ki jo vodi Giorgia Meloni. Upoštevaje še odstotke strank Salvinijeve Lege in Berlusconijeve Forza Italia, izidi volitev, lahko prinesejo velik zasuk Italije, tako notranjepolitično kot tudi navzven. Leve oz. stranke levo od centra ne uspevajo prepričati volivcev v nevarnost takšnega zasuka, Demokratski stranki se obeta nekaj čez 23% podpora, skupno se obeta levici približno 29%, desnici pa 46% glasov tistih, ki nameravajo glasovati.

Med drugimi strankami bi le Gibanje 5 zvezd, Gusepeja Grilla, preseglo 10%, je pa še vedno okoli 30% neodločenih, morda se med neodločenimi skriva presenečenje?
Po predhodnih izračunih parlamentarnih sedežev, glede na način delitve sedežev, nekateri napovedujejo 2/3 večino desnice v parlamentu. Italija je izjemno pomemben člen EU, njen pomen se je povečal z odhodom Britanije iz EU. Italija je tretja največja ekonomija EU in eden ključnih stebrov EU in njene stabilnosti. 

Italija je izjemno pomembna za Slovenijo, ne le z gospodarskega vidika, temveč tudi politično. Italija ni razčistila s svojo fašistično preteklostjo, še več, stranka Bratje Italije Giorgie Meloni je naslednica nekdanje Almirantejeve MSI, v svojem grbu ohranja “stiliziran” Mussolinijev fašistični simbol.

Kaj se dogaja v Italiji, da se Italiji obeta takšen radikalen politični zasuk? Gre za nezadovoljstvo z obstoječim stanjem, živijo državljani Italije slabše kot so pred nekaj leti? Kako globoko je covid zarezal v socialno državo? Kako daleč seže problematika nezakonitih migracij (ker Evropa ne najde skupne rešitve za to vprašanje)? 

Kaj pomeni predvidena zmaga desnice za Slovence v Italiji? Sandor Tence je pred dobrim tednom v Primorskem dnevniku (4.9.2022) analiziral odnos desnih strank do Slovencev in ugotavlja, da je sicer italijanska desnica v povojnem času ”doživela preobrazbo, ni pa spremenila svojega odklonilnega odnosa do slovenske narodne skupnosti”! Tance pravi, da ”zgodba slovenske manjšine in Furlanije Julijske krajine je s tega vidika podobna zgodbi Južne Tirolske, kjer se desnicani nikoli »de facto« sprijaznila z večjezičnostjo teh okolij”. Torej kaj si lahko obetajo Slovenci v Italiji, če bo prišlo do popolne zmage desnice? 

To je le nekaj zapažanj, predvsem pa vprašanj, ki se pojavljajo ob bližajočih se volitvah in verjetnem političnem zasuku v Italiji.

Bojan Brezigar, tržaški Slovenec, podpredsednik SDMO, kot dolgoletni novinar, publicist, urednik Primorskega dnevnika, pa tudi politik na občinski in regionalni ravni je odličen poznavalec in analitik političnih razmerij v Italiji.