Diplomacija v moči besede Milana Jazbeca

Razprava ob novih delih veleposlanika dr. Milana Jazbeca!

14. november 2023

Video na voljo na našem YouTube kanalu: https://youtu.be/TNwQDDf4Wmk?si=vHvqMOKALMHmjqXn

Uvodna beseda ob razpravi Diplomacija v moči besede Milana Jazbeca

Vp Marjan Šetinc
14. november 2023

Milan Jazbec je napisal dve novi knjigi na temo diplomacije in dva prevoda pesniške zbirke v ukrajinski in nemški jezik. Gre za nov mejnik v literarnem prostoru, profesorja, pisatelja, politika, kronista in še kaj… veleposlanika v Turčiji 2010-2015 in Severni Makedoniji 2016-2020, ki je v diplomatski službi vse od leta 1987, še v Beogradu, v Zveznem sekretariatu za zunanje zadeve, od 1991 pa v slovenski zunanji službi…Prvič smo ga kot pisca na strokovno-literarnem področju spoznali po prvencu »Martin Krpan, diplomat in vojščak« (2009), od tedaj je napisal več romanov, celo vrsto esejev in strokovnih besedil.

Nov roman Diplomati v novih oblačilih (zbirka črtic o diplomaciji) in pesniška zbirka 77 odtenkov nežnosti (slovensko-ukrajinske pesmi) in 77 odtenkov nežnosti (slovensko-nemške pesmi) zagotovo na poseben način izhajajo iz osebnih doživljanj in izkušenj v diplomatskem svetu v katerem se Milan Jazbec vrti že 35 let. Medtem ko pri znanstveni monografiji Diplomacy and Globalization že naslov pove o čem delo govori, še posebej, ker se danes veliko govori o krizi globalizacije in preureditvi svetovnega reda.

Vse štiri knjige so izšle pri Založbi Kulturni center Maribor, prevoda pesniške zbirke sta naredila odlična prevajalca, Katerina Malšina v ukrajinščino in Ivana Kampuš v nemščino.

Ga. Tanja Tuma, predsednica Slovenskega centra PEN in veleposlanik dr. Jože Kunič sta uvedla in razpravljala o vsebini novih del z veleposlanikom Milanom Jazbecem.

Tanja Tuma je vso svojo kariero zavezana knjigi in njenemu poslanstvu, kot založnica, še posebej kot pisateljica zgodovinskih romanov »Češnje, bele in rdeče«, »Winds of Dalmatia« in » Going My Way«, spominov Henrika Tume, leta 2021 biografskega romana o življenju slovenskega založnika Ladislava Schwentnerja »Brodnik« in vrste esejev in literarnih prispevkov.
Dr. Jože Kunič, veleposlanik v Teheranu in Parizu, častni predsednik SDMO, ki ga je vodil vrsto let od leta 2003 do 2014. Bil poslanec v DZ, profesor, publicist, piše tudi v medije, komentator dogajanj na Bližnjem vzhodu, avtor knjige Ambasador vseh, ki je izšla pri Založbi Tuma leta 2004.

Tanja Tuma je napisala uvod v slovensko ukrajinsko zbirko pesmi, knjigo Diplomati v novih oblačilih pa je recenziral dr. Jože Kunič.

Na voljo: dr. Jože Kunič uvodna predstavitev knjige dr. Milana Jazbeca ”DIPLOMATI V NOVIH OBLAČILIH” 14.11.2023