Kam pelje vzpodbujanje italijanskega nacionalizma?

Kam pelje vzpodbujanje italijanskega nacionalizma?

Bojan Grobovšek, Tone Hočevar, Marjan Šetinc
27. februar 2024

Video na voljo na našem YouTube kanalu: https://youtu.be/EU2SAJVJWEE?si=OiDBo_rBgFRJjQGI

Uvod
Vp Marjan Šetinc

Tokratna razprava je namenjena analizi razmer in dogajanj povezanih s praznovanjem dneva spomina na fojbe in eksodusa Italijanov iz Istre in Dalmacije, ki ga vse bolj glasno v Italiji praznujejo 10. februarja. Ta dogajanja odpirajo širše razsežnostmi enostranskega in parcialnega prikazovanja zgodovinskih okoliščin po 2. svetovni vojni v Italiji. O tem bosta obširneje govorila Vp Bojan Grobovšek in novinar Tone Hočevar. Bojan Grobovšek, novinar, publicist in diplomat je od rojstva do 14. leta odraščal v Trstu, nekaj refleksij tega obdobja je opisal v knjigi Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet. Tone Hočevar je v Italiji, kot dopisnik za slovenske medije, preživel 16 let in napisal nešteto člankov o dogajanjih v Italiji. Njegove analize in komentarje tudi iz širšega latinskega sveta lahko pogosto beremo v Delu. Tudi zadnje dogajanje v Italiji je analiziral v več člankih. Svoje refleksije iz dolgoletnega novinarskega poslanstva je zapisal v knjigi Skušnjave iz leta 2019. Razpravo uvedel in povezoval Marjan Šetinc, predsednik SDMO.

10. februarja so v Italiji praznovali Dan spomina na fojbe in odhod Italijanov iz Istre in Dalmacije. Dan bi šel manj opazno mimo, če ne bi v Italiji ob tem dnevu, ki je državni praznik že 20 let, potekale manifestacije z govori in slovestnostmi na najvišji državni ravni z izpostavljanjem kakšne žrtve komunistov in titoistov so bili Italijani na ”njihovem ozemlju” po koncu 2. svetovne vojne. Kar razblinja in prikriva italijansko odgovornost za genocid nad Slovenci in Hrvati, ki ga je fašistična oblast izvajala med obema svetovnima vojnama, ko je bilo prisiljeno v izgon približno 100000 Slovencev. Kulminacijo je raznarodovanje doseglo v 2. svetovni vojni z okupacijo slovenskega ozemlja, obžičenjem Ljubljane in zločinstvom nad Slovenci.

”Dovolj je z manipulacijo zgodovine” je na naslovnici zapisal Primorski dnevnik 7. februarja 2024. Ob propagiranju ene resnice, ki s praznovanjem, na državni ravni, spodbuja (in ohranja) sovraštvo, uperjeno proti ”manjvrednim vzhodnim sosedom”, se upravičeno vprašamo čemu je to namenjeno? Slovesnosti in nagovori so potekali od Kvirinala, Farnezine, Bazovice, San Rema, s predvajanji filmov Istrska vrtnica, Terra rossa do, kot je zapisal Janez Markeš v Sobotni prilogi, 24.2.2024, ”novodobnega političnega vlaka s skvadristi Giorgie Meloni, ki je te tedne vozil po Italiji in pridigal novo resnico o Mussolinijevem fašizmu in fojbah”. Vlak je krenil iz Trsta 10. februarja se čez dan ustavil v 12 velikih mestih, tako so si razstavo o fojbah in eksodosu Italijanov na vlaku lahko ogledali šolarji in drugi, vlak je svoj pohod zaključil v Tarantu, na jugu škornja. Gotovo gre za poteze, ki niso v duhu ”odličnih” odnosov med Slovenijo in Italijo, kot slišimo iz ust naših vladnih predstavnikov.

Nacionalizmi so prisotni povsod, volilni sistemi po Evropi in svetu omogočajo graditev strankarskih programov na nacionalističnih emocijah, v Nemčiji, na Nizozemskem, na Švedskem, Danskem…s strašenjem s ”priročnimi” migranti, ki ogrožajo, ki so kriminalci, predstavljajo nevarnost, podobno je pri nas in v naši okolici. Na Madžarskem se Viktor Orban fotografira z zemljevidom Velike Madžarske v ozadju, iz Madžarske in Romunije se že slišijo glasovi po pripojitvi ”svojih” ozemelj Zakarpatja in Bukovine, kolikor bo Ukrajina razpadla…za Poljake so Rusi zlo, Španija nima posluha za zahteve Kataloncev ali Francija za samoodločbo Korzike. Do kje so nacionalistične emocije potisnile Izrael vidimo na posnetkih iz Gaze. Zgledi se množijo…aspiracije po ”izgubljenih in nepravično odvzetih ozemljih”, še posebej, če se da to povezati s krvjo in ljudskimi tragedijami (ali krajo ozemelj), gredo pod kožo.

Vse to nas lahko skrbi! Ob teh dogajanjih ni mogoče ostati indiferenten, ne gre le za notranjo zadevo Italije, izrečene in objavljene besede so neevropske, so nezdružljive z ”evropskimi vrednotami”.

Tone Hočevar in Bojan Grobovšek poglobljeno poznata razmere v Italiji in seveda širše, oba sta živela v Italiji in razmere tam spremljata od sredine prejšnjega stoletja…, analizirala bosta razmere v Italiji in Trstu, v naši bližini, in se tudi dotaknila širših razsežnosti vzpona nacionalizmov v Evropi.