NAFTA IN MEDNARODNI ODNOSI – VLOGA OPEC

“NAFTA IN MEDNARODNI ODNOSI – VLOGA OPEC” – GOCE GLIGOROV
6. junij 2024

Video na voljo na našem YouTube kanalu: https://youtu.be/L6CyxGxAtl0

 

Uvod
Vp Marjan Šetinc
Predsednik SDMO

Mednarodna razmerja v svetu v veliki meri določajo energetski viri, predvsem pa razpolaganje z energetskimi viri. Eden najpomembnejših virov je gotovo nafta. Tisti, ki razpolagajo z nafto, ki imajo monopol nad proizvodnjo, lahko, kot se je pokazalo v preteklosti močno pretresejo politična razmerja v svetu.
OPEC (Organisation of Petrol Exporting Countries) – kartel nekaterih najpomembnejših proizvajalk nafte je mednarodna organizacija, ki določa količine načrpane nafte v svetu, s tem pa tudi vpliva na ceno vsega kar je odvisno od te surovine.
Sicer pa o nafti, proizvodnji nafte, omejevanju proizvodnje, ceni nafte, govorimo neprestano, vsaka dva tedna zaniha cena bencina in diesla…ko vlada objavi podražitev ali pocenitev, podobno je, več ali manj povsod po svetu.

O tem in še čem nas bo razsvetlil današnji panelist g. Goce Gligorov, politolog, ki deluje kot analitik OPEC in že vrsto let skrbno spremlja dogajanja na področju igranja s črpanjem nafte in seveda dogajanji znotraj kartela proizvajalk nafte.

Nekateri se še spomnimo, ko je OPEC leta 1973 uvedla embargo na izvoz nafte v ZDA kot odgovor na ameriško odločitev o dobavah nafte izraelski vojski, embargo je povzročil v ZDA rast cen iz ure v uro in nepojmljivo paniko med ljudmi in mrzlično kupovanje goriva… Tudi leta 1979 ob iranski revoluciji, je le majhno zmanjšanje proizvodnje nafte povzročilo izjemno rast cen nafte, ki je trajala celo leto, vojna med Iranom in Irakom je tedaj še dodatno za 7% zmanjšala proizvodnjo nafte. Dobro pa se lahko spomnimo izjemne rasti cen nafte v letu 2008, tudi kot posledica ameriškega napada na Irak, ko je cena dosegla skoraj 140 USD za sodček nafte, kar je večino Evrope potisnilo v gospodarsko recesijo.

Nafta je večkrat pretresla svet, se je sedanji svet zavaroval pred energetsko krizo, kakšna je moč OPEC danes, je OPEC faktor stabilnosti ali nestabilnosti v svetu?
Energetske krize so povzročile drugačne, alternativne razmislike o zagotavljanju energije, pa vendar brez nafte verjetno še dolgo ne bo šlo.

OPEC trenutno združuje 12 držav proizvajalk surove nafte, kar predstavlja približno 38% – 40% svetovne proizvodnje surove nafte. OPEC+, skupaj z Rusijo, pa 50% svetovne proizvodnje.
Zato je več kot smiselno vprašanje: Ali lahko OPEC povzroči ekonomsko in politično krizo v svetu?
Ali lahko to naredi brez sodelovanja z eno izmed dveh največjih proizvajalk nafte ZDA ali RF?
Ali zmanjševanje proizvodnje v OPEC članicah služi le stabilizaciji cene nafte ali pa služi tudi ohranjanju monopola oz. pritiska na svetovne energetske razmere?
Kako in kdo skrbi za varovanje proizvodnje in črpanja nafte, da ne bi prišlo do neprevidljivih problemov pri oskrbi z nafto?
ZDA so postopno v Zalivu razpredle mrežo vojaških baz (trenutno 8 vojaških baz v vseh zalivskih državah), ki naj bi bile garant varnosti ključnih držav proivajalk nafte na Bližnjem vzhodu.
In končno še, koliko je Slovenija energetsko odvisna od potez OPEC?
Kakšna je prihodnost nafte? Ali lahko prehod na druge vire ogrozi proizvodnjo nafte? O vseh teh vprašanjih in dilemah je govoril g. Goce Gligorov, analitik pri OPEC.