The USA and Europe: A Democratic Partnership in Action
v sredo, 6. aprila 2005 s pričetkom ob 17.00 uri v Okrogli dvorani v pritličju poslovne stolpnice TR3, Trg republike 3 v Ljubljani.
Delovanje globalne velesile Združenih držav Amerike močno vpliva na celoto mednarodnih političnih, varnostnih in gospodarskih idr. odnosov na našem planetu. Ta vpliv je izrazito prisoten tudi v evro-atlantskem prostoru in se odraža, med drugim, v dejavnostih najpomembnejših meddržavnih organizacij, katerim pripadajo tako ZDA kot Republika Slovenija – OZN, OVSE, NATO idr. Zaradi večstranskega objektivnega pomena ZDA v svetovni skupnosti našo javnost razumljivo zanimajo bodoče smeri in poudarki v mednarodnem udejstvovanju te velesile med drugim predsedniškim mandatom G. W. Busha.

G. Thomas B. Robertson je diplomiral na Univerzi Princeton in magistriral na Johns Hopkins School of International Affairs. Poleg tega je obiskoval šole v Nemčiji, Rusiji, Italiji, kakor tudi Naval War College v ZDA. V l. 1975-1981 je delal za US Information Agency. Od l. 1981 je profesionalni diplomat. Služboval je na zunanjem ministrstvu ZDA, na veleposlaništvih v Moskvi, Bonnu in kot odpravnik poslov v Budimpešti. Nazadnje, pred vrnitvijo na zunanje ministrstvo pa je bil odgovorni za zadeve v zvezi z Rusko federacijo v Svetu za nacionalno varnost (NSC). V septembru 2004 je nastopil svojo prvo veleposlaniško mesto kot izredni in pooblaščeni veleposlanik ZDA v Sloveniji.

Predavanje, vprašanja prisotnih in odgovori veleposlanika bodo potekali v angleščini.

Vljudno vabljeni!

dr. Jožef Kunič,