Begunski tokovi iz vzhodne v zahodno Evropo od konca 2.svetovne vojne do padca berlinskega zidu
V petek, 5. oktobra 2018 ob 11. uri v Prešernovi dvorani SAZU, Ljubljana, Novi Trg 4.
Begunska problematika je danes v Evropi močno v ospredju. Tudi v Sloveniji. Iščejo se rešitve, soočame se z različnimi pogledi, pri tem pa včasih pozabljamo na izkušnje iz preteklosti. Evropa se je v novejši zgodovini soočala s številnimi valovi beguncev- po 2. svetovni vojni, po vstaji na Madžarskem 1956, po zasedbi Češkoslovaške 1968, med vojno v nekdanji Jugoslaviji ter sicer v času hladne vojne. Ti begunski valovi so potekali tudi preko naših krajev. Vrhunska romunska raziskovalna novinarka Marina Augusta Constatinoiu, ki je 2016 za svoje delo prejela ugledno nagrado dr.Erharda Buseka, je s sodelavcem Istvanom Deakom več let raziskovala pota romunskih beguncev od konca 2.svetovne vojne do padca Causescujevega režima. Njene ugotovitve zadevajo tudi usodo mnogih beguncev iz drugih vzhodnoevropskih držav.

Marina Constantinoiu in Istvan Deak bosta ugotovitve o evropskih emigrantskih tokovih iz vzhodne v zahodno Evropo 1945-1989 predstavila v petek, 5.oktobra 2018 ob 11.uri v Prešernovi dvorani SAZU, Ljubljana, Novi Trg 4. Oliver Vujović, generalni sekretar medijske organizacije vzhodne in jugovzhodne Evrope SEEMO, pa bo predstavil delo te organizacije na področju raziskovalnega novinarstva. Dogodek bo potekal v angleščini, dogodek bo vodil in moderiral Branko Soban.

Na predavanje vabimo skupaj s SEEMO (Dunaj),  Društvom novinarjev Slovenije,  Inštitutom za kulturne in spominske študije SAZU, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Inštitutom za narodnostna vprašanja in Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani.

Mag.Bojan Grobovšek,
Veleposlanik