Poročilo o ekskurziji članov SDMO v BiH in na Kosovu

Člani SDMO z ZMS na obisku v BiH in na Kosovu

Združenje mirovnikov Slovenije (ZMS) je med 5. in 9. oktobrom 2015 organiziralo obisk slovenskih enot v mirovnih misijah v BiH in na Kosovu. Na pobudo podpredsednika ZMS in člana predsedstva SDMO Mirka Ciglerja, sta se ekskurziji pridružila tudi predsednik in podpredsednik SDMO, veleposlanika Bojan Grobovšek in Marjan Šetinc. Vseh udeležencev ekskurzije je bilo 14. Ekskurzija je potekala pod skrbnim vodstvom predsednika ZMS brigadirja Toneta Turka.

Prvi dan je zajemal pogovore z vodstvom RACVIAC v Zagrebu, sledila je vožnja z avtobusom do Sarajeva s postankom v Jajcu. Naslednji dan je potekala vrsta pogovorov: najprej pogovor z veleposlanikom Iztokom Grmekom in obrambnim atašejem Jožefom Murkom, sledili so pogovori na poveljstvu EUFOR, na poveljstvu  NATO  poveljniku COM NHQ na koncu pa še s predstavniki vojske BiH o njeni organiziranosti in sodelovanje v mirovnih operacijah ter misijah OSCE, UN, EU, Nato. Sledila je vožnja čez Planino Romanijo do Višegrada in naprej do Berane, kjer je bila prenočitev.

Naslednje jutro 6. oktobra je sledila vožnja čez prelaz Kula na srečanje s predstavniki SVNKON v Peči (Camp Villaggio Italia - CVI) za tem pa še v samostan Dečani, ki so ga tedaj varovali vojaki SVNKON. Po tem obisku je sledila vožnja do Prištine in, pod vodstvom slovenskega častnika pri KFOR Srečka Matoviča, ogleda Gazimestana ter nekaj okoliških krajev za vtis o življenju v etnično razdvojenih območjih.

8. oktobra je najprej odpravo sprejel veleposlanik Miljan Majhen in predstavil stanje na Kosovu, sledili so pogovori v HQ KFOR in za tem na EULEX (ta naj bi naslednje leto zaključil svoje poslanstvo na Kosovu) z namestnico vodje Joëlle Vachter. Povedala je, da je EULEX uspelo vzpostaviti učinkovito in dobro delujočo policijo, česar ne more reči za druge strukture pravne države. Zadnje srečanje v Prištini je bilo z vodjem Urada EU in posebnim predstavnikom Visoke predstavnice EU na Kosovu Samuelom Žbogarjem, ki se tik pred srečanjem vrnil iz kosovskega parlamenta kjer je opozicija vrgla dimno bommbo - ni bil poškodovan. Veleposlanik Žbogar je precej kritično opisal stanje na Kosovem.

Po avtocesti iz Prištine čez Albanijo, s kratkim postankom v Skadru, je odprava prispela v Podgorico - večerja z veleposlanikom Mitjo Močnikom in prenočitev na vojaškem letališču. Predstavniki črnogorske vojske so slovenskim mirovnikom izkazali izjemno gostoljubnost in prijeten sprejem, predstavili pa so tudi predstavitev Vojske Črne gore in njeno sodelovanje v mirovnih operacijah ter misijah OSCE, UN, EU, NATO. Sledila je vožnja do Tivata, pod vodstvom admirala Renata Petriča izjemnega poznavalca ČG - sledil je ogled Pomorskega muzeja in srečanje s šefom ČG generalštba, za tem pa povratek po Jadranski magistrali mimo Dubrovnika do Ljubljane.

Udeleženci so, brez izjeme, ekskurzijo visoko ocenili.

Spisek udeležencev strokovne ekskurzije: ALBREHT Ivan – ZSM, BRATKOVIČ Branko – ZSČ, CIGLER Mirko – ZSM in SDMO, GROBOVŠEK Bojan – SDMO, JUGOVEC Martin – ZSM, MAHER Vladimir – ZSM, MILHARČIČ-HLADNIK Ervin – DNEVNIK, PAJIČ Ljubo – ZSČ, PETRIČ Renato - ZSM, SKUBIC Mateja - ZSM, ŠETINC Marjan - SDMO, ŠTEINER Alojz - ZSM, TURK Anton – ZSM, VIDETIČ Marjan – ZSM