Gibanje neuvrščenih držav: preteklost, sedanjost, bodočnost
Gibanje neuvrščenih držav: preteklost, sedanjost, bodočnost (The Non-Aligned Movement: Past, Present And Future)

Slovensko društvo za mednarodne odnose (SDMO) je v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), TETOL-om Ljubljana in Veleposlaništvom Republike Indonezije organiziralo seminar z naslovom Gibanje neuvrščenih držav: preteklost, sedanjost in prihodnost.
Seminar je privabil veliko število slušateljev, ki so z zanimanjem pričakovali nastop bivše predsednice Republike Indonezije, Nj. Exc. Megawati Soekarnoputeri. Po dobrodošlici predsednika SDMO, dr. Jožefa Kuniča, pozdravnem nagovoru direktorja IFIMES-a, mag. Zijada Bećirovića in zahvali za povabilo Nj. Exc. veleposlanika Republike Indonezije je besedo povzela bivša predsednica Indonezije. Povedala je, da se je udeležila že prvega vrha neuvrščenih držav, ki je bilo leta 1961 v Beogradu. Njen oče je bil namreč prvi predsednik Indonezije in tako ga je kot 14-letna deklica spremljala tudi na ta vrh. Dotaknila se je zgodovine nastanka gibanja neuvrščenih držav, opisala razvoj od leta 1955 dalje (konferenca v Bandungu) in poudarila glavne aspekte tega gibanja. Od 25 držav, ki so bile članice tega gibanja leta 1961, se je njihovo število povzpelo na več kot 100. Sestavni del gibanja so naslednja načela: pravica do samoodločbe narodov, neodvisnosti in suverenosti, svoboda, prijateljstvo, mir, solidarnost. Nj. Exc. Megawati Soukarnoputeri si bo še nadalje prizadevala za promocijo teh vrednosti.
Naslednji govorec, bivši minister za zunanje zadeve SFRJ, Budimir Lončar, je poudaril, da se je gibanje neuvrščenih ohranilo preko 50 let, kar je politični fenomen. O ideji gibanja so se dogovorili tedanji voditelj Indije Jawaharlal Nehru, Indonezije Sukarno, Egipta Gamal Abdel Naser in Jugoslavije Josip Broz - Tito, prvega zasedanja pa se je udeležilo 25 držav, ki niso želele pripadati nobeni od vojaških zvez. Gibanje je doživelo uspehe in padce, a princip enakosti mora še naprej voditi naš svet.
Seminar je zaključil podpredsednik Doma poslancev Parlamenta Republike Indonezije, Pramono Anung Wibowo, ki je poudaril, da revščina, žal, v mnogih od neuvrščenih držav še vedno predstavlja resen problem in se zavzel za ponovno afirmacijo osnovnih vrednot gibanja.
Po nastopu vseh govorcev se je razvila še kratka debata.