Zunanja politika Republike Slovenije
Slovensko društvo za mednarodne odnose  je povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije, g. Karla Erjavca, da predstavi smernice slovenske zunanje politike. Minister se je povabilu prijazno odzval in na svoje predavanje privabil veliko slušateljev.  Minister Erjavec je poudaril, da so se cilji Slovenije kot države spremenili, saj je Slovenija svoje prvotne cilje že dosegla: od mednarodnega priznanja do članstva v vseh pomembnih mednarodnih organizacijah. Naloga zunanje politike je predvsem, da se pravočasno odziva na vse nove izzive, ki jih ni malo. Evropska unija se sooča z gospodarsko in finančno krizo, spreminjajo se centri moči, pomembno je ohraniti dobre odnose s sosednjimi državami.  Minister si želi, da bi gospodarska diplomacija pripomogla k rasti gospodarstva, opozoril je, da je v ožji regiji še veliko prostora za prodor slovenskega gospodarstva, odpreti pa je treba vrata tudi novim trgom. Vsekakor je treba privabiti tuje investitorje, minister meni, da take priložnosti so. Gospodarska rast je možna samo z velikimi projekti, ki jih Slovenija potrebuje.  Minister Erjavec je tudi povedal, da nimamo izdelane strategije zunanje politike, s tem pa tudi ne strategije gospodarske diplomacije.  Dotaknil se je tudi trenutnih razmer na svetu, kot npr. Sirija, Afganistan, volitve v Grčiji in Franciji, vloga Turčije, Afrika, arabski svet, situacija na zahodnem Balkanu (Srbija, Kosovo, BiH, Hrvaška). Na koncu je spomnil na dan Evrope in ocenil, da je Evropa še vedno faktor miru in zato je tudi za Slovenijo Evropska unija najboljša možnost.
Po predavanju se je razvila razprava s poslušalci, minister je odgovoril na vsa postavljena vprašanja.