Predstavitev društva

Slovensko društvo za mednarodne odnose

je bilo ustanovljeno v aprilu 1991, da bi se na svoj način vključilo v skupna prizadevanja za čimprejšnjo mednarodno uveljavitev suverene Republike Slovenije. Na pobudo staroste slovenske diplomacije Rudija Čačinoviča, veleposlanika v p., so se v društvu zbrali številni strokovnjaki na področju mednarodnih odnosov, diplomati, zunanjepolitični novinarji, gospodarstveniki ter univerzitetni profesorji.

• Kot gostje društva so do sedaj nastopile vidne osebnosti iz držav, s katerimi Republika Slovenija razvija vsestransko sodelovanje: predsedniki držav, predsedniki parlamentov, zunanji ministri, veleposlaniki in mnoge druge ugledne osebnosti.

• S takšno svojo dejavnostjo lahko društvo prispeva k negovanju odprtega mednarodnega dialoga tudi tam, kjer slovenska država sama, iz takšnega ali drugačnega razloga, ni dovolj iniciativna.

• Društvo je nadstrankarska in nevladna organizacija, ki razvija svobodno, odprto in strokovno razmišljanje o geopolitičnih vprašanjih v sodobnem svetu.

• Društvo na svoje javne prireditve vabi najvidnejše predstavnice in predstavnike slovenskega političnega življenja, treh univerz, SAZU, strokovnih društev, Gospodarske zbornice, urednike in poročevalce osrednjih medijev ter tuje diplomate.

• Slovensko društvo za mednarodne odnose si je tako na svojem področju v zadnjih letih uspelo ustvariti zelo ugleden avditorij v Sloveniji.

• Smo stanovsko združenje članov in članic istih interesov in poklicev, ki želimo razvijati solidarnost, kolegialnost ter profesionalno etiko (esprit de corps).

• Člani in članice društva želimo biti konstruktivni, vendarle ne za ceno odrekanja svobodni in strokovni presoji.

• Različnost mišljenj med nami samimi je zato vedno dobrodošla.

• Kot ustanova civilne družbe smo po definiciji slaba vest države.

• Predavanja

Društvo prireja svoja predavanja največkrat v Okrogli dvorani poslovne stolpnice TR 3, Ljubljana. Posameznih predavanj se udeleži okrog 70 članov in članic ter drugih uglednih gostov. Odmev v tisku je sorazmeren z aktualnostjo obravnavane tematike.

Naslov in kontakt:

Cankarjeva 1/II